perjantai 7. kesäkuuta 2013

"Taivaankansi Pelakuu" kiertää Etelä-Karjalaa


Atte Pajun (s.1965) näyttely ”Taivaankansi pelakuu” kiertää kolmessa Etelä-Karjalan kunnassa kesän ja syksyn aikana. Näyttelyn järjestää Lappeenrannan teknillisen yliopiston Etelä-Karjala-instituutin Kulttuurikutinaa -hanke. Kiertävän näyttelyn tavoitteena on tuoda taidetta lähelle ihmisiä ympäri Etelä-Karjalaa. Kiertonäyttely alkaa Parikkalasta ja jatkaa sieltä Rautjärvelle. Näyttely päättyy syyskuussa Lappeenrannan teknillisen yliopiston galleria-aulaan.

Atte Paju on itseoppinut taiteilija. Hän toimii päivisin pienyrittäjänä ja iltaisin maalaa työtilansa kellarissa. Paju valmistui tänä keväänä 2013 kuva-artesaaniksi Keski-Uudenmaan ammattiopiston Pekka Halosen akatemiasta. Pajun teoksia on aiemmin ollut esillä mm. Imatran kylpylällä ja Lappeenrannassa Galleria HOI SIEssä. Paju kuuluu taiteilijaryhmä Ajantappajiin ja on jäsenenä taideyhdistys 80N Ry:ssä.

Atte Pajun teokset vievät katsojan mielikuvitus- tai unimaailmaan. Teoksissa voi nähdä maailmanlopun ennusmerkkejä, arjen pohdintoja tai unien maisemia. Hahmot ovat sarjakuvamaisia. Teokset muistuttavat tyyliltään surrealismia ja naivismia yhtä aikaa. Teosten nimet saattavat pyöräyttää katsojan ajatukset ylösalaisin ja teosta on tarkasteltava uudelleen. Teosten sisältö on kullekin katsojalle henkilökohtainen. Teokseen vaikuttaa katsojan oma kokemus ja katsojasta tulee osa teosta.

Paju maalaa kirkkaalle akryylilevylle itse kehittämällään tekniikalla. Teosten sarjakuvamaisuus johtunee osittain myös siitä, että ne ensi vilkaisulta vaikuttavat painotuotteilta. Teosten nimet saavat katsojan vähintäänkin hymyilemään. Pajun näyttelyn näkeminen parantaa kenen tahansa päivän. Kannattaa käydä katsomassa!

Kulttuurikutinaa -hankkeen Kompastu kulttuuriin -toiminnassa etsitään tapoja viedä kulttuuria lähemmäksi maakunnan asukkaita. Kompastu kulttuuriin -toiminnassa on viety tarinanäytelmiä Etelä-Karjalan kyliin sekä toteutettu taidepuita Metkat -lastenkulttuuriviikoilla. Pajun näyttely on hankkeen ensimmäinen kokeilu kiertävästä taidenäyttelystä. Näyttelyä varten etsittiin taiteilijoita avoimella haulla.

Atte Pajun (s.1965) taidenäyttely Taivaankansi pelakuu avataan Parikkalan pääkirjastolla 28.6.2013 klo 15 ja näyttely jatkuu siellä 18.7.2013 asti. Parikkalasta näyttely siirtyy Rautjärven pääkirjastolle 20.7.-29.8. väliseksi ajaksi ja sieltä Lappeenrannan teknillisen yliopiston galleria-aulaan 2.-30.9. väliseksi ajaksi. Näyttelyiden teokset ovat myynnissä. Teosten lisätietoja voi kysyä taiteilijalta.

Atte Paju: Kolmipyörädraama

Lisätietoja:
Atte Paju  050-5234 757,  paitapaino@painoniekka.inet.fi
Kulttuurikutinaa -hanke, Anna-Kaisa Ek, anna-kaisa.ek@lut.fi, 050 322 6907


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti