perjantai 31. toukokuuta 2013

Galleria HOI SIE

Galleria HOI SIE on uusi galleria Lappeenrannassa. Näyttelytoiminnan lisäksi galleriassa järjestetään tasaisin väliajoin  erilaisia musiikkitapahtumia. Haastattelin HOI SIEtä luotsaavaa Ville Silvennoista gallerian pyörittämisestä ja sen toiminnasta.

Miten HOI SIE sai alkunsa?
HOI SIE sai siemenensä muuttaessani takaisin Lappeenrantaan 2010. Ystäväni olivat lähes kaikki muuttaneet poissaollessani muualle ja aloin rohkeasti tutustumaan uusiin luoviin ihmisiin. Järjestimme kotonani Valtakadulla tiistaisin eräänlaisia kaikille avoimia piirustuskerhoiltamia, joissa sosiaalisen luomispaineen alaisuudessa kukin omia pieniä spontaaneja taideteoksiamme. Aloimme pohtia paikkaa tuoda julki omia teoksiamme Lappeenrannassa ja sen puuttuessa päätimme pistää pystyyn Taideyhdistys 80N ry:n. Toimimme Helmikuusta 2011 alkaen ensin kolme kuukautta Alley 53-skeittilautakaupan nurkassa ja sen jälkeen Linnoituksen Majurskantalossa Nupputiikin tiloissa nimikkeellä Galleria 80N. Tilat Galleria HOI SIElle löytyivät maaliskuussa  2012 ja se avattiin huhtikuussa.


Miten gallerian avoinnapito hoituu ja mistä on löytynyt rahoitus ylläpitoon?
Meillä on ollut työharjoittelijana opiskelija Saimaan ammattiopiston puolelta. Jos emme saa työharjoittelijaa, pidämme puljua auki yhdistyksen jäsenien kanssa vapaaehtoisvoimin.
Verkostot HOI SIEn ympärillä ovat kattavat ja pitävät sisällään monen luovan alan osaajia ja muita toiminnasta kiinnostuneita. Kovin ydin pitää sisällään kymmenisen aktiivista toimijaa. 

Galleria on vuoden toimittuaan rahoittanut itse itsensä: rahaa vuokraan kertyy näyttelyvuokrista, proviisiomyynnistä putiikin puolelta ja teosmyynnistä, pienimuotoisesta kahvilatoiminnasta, tapahtumien vapaaehtoisesta sisäänpääsykolehdista sekä mm. eri teatteriryhmien harjoitellessa ja maksaessa nimellistä tilavuokraa. Lisäksi tilaa käyttää aukioloaikojen ulkopuolella työhuoneenaan yksi taiteilija kerrallaan pientä korvausta vastaan.

Mitä kaikkia ulottuvuuksia HOI SIEn toimintaan kuuluu?
HOI SIEn pääperusaatteena on tarjota pääasiassa paikallisille nuorille ja ikinuorille eri alojen taitajille halpa ja helppo mahdollisuus tuoda luovaa osaamistaan esille - oli kyse sitten näyttelyistä tai pienimuotoisesta tapahtumatoiminnasta. Tarjoamme lähiseudun tuoreille kyvyille ja kiinnostaville vierailijoille tilaamme käyttöön ja otamme ennakkoluulottamasti hullujakin ideoita vastaan.
Minkä verran yleisöä Galleria HOI SIEllä käy?

Kävijämäärät vaihtelevat kuukausittain - hiljaisimmillaan alle 200 ja vilkkaimmillaan lähes 400. Vuotuinen kävijämäärä on parisentuhatta ja risat.


Onko tarvetta toiminnan laajentumiseen?
Toki unelmissa siintää isommat tilat vielä paremmalta paikalta, mutta kovin tyytyväisiä olemme nykyiseenkin toistaiseksi. Saman henkisiä yhteistyötahoja on löytynyt Joutsenosta, Imatralta ja Jaalasta. Aikeissa on edustaa toimintaamme erinäisissä tapahtumissa ja tilaisuuksissa.  Kesällä 2013 tulemme toimimaan HEIMO-hankkeen kanssa yhteistyössä ja suunnitelmissa on niinkin vaatimaton tavoite kuin lappeenrannan Vesitornin avaaminen yleisölle ja paikallisille kulttuuritoimijoille. HEIMO on Kiasman ja School of activismin yhteishanke, jota tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Lisää HEIMOSTA ja HOI SIEstä täällä: http://www.heimo.fi/heimo-lets-go/

Onko teillä jokin linjaus millaisia teoksia tai taiteilijoita galleriassa on esillä?
Taiteilijat valikoituvat avoimen näyttelyhaun kautta. Suosimme nuoria ja paikallisia taiteentekijöitä riippumatta taiteen alasta ja pyrimme mahdollisimman monipuoliseen tarjontaan tiloissamme. Peräänkuulutamme tuoretta näkemysta ja kannustamme ennakkoluulottmaan esillelaittoon - jopa tilan uudelleenrakentamiseen. 

Mikä näyttely on tällä hetkellä meneillään?
1.-30.6. Isolla puolella valokuvataiteilja Arttu Muukkosen Lappeenranta- näyttely, jossa on kuvattu rikkaita venäläisiä turisteja Lappeenrannassa sekä oranssin seinän pienoisnäyttelyssä Jaakko Siitosen ruoka-aiheinen valokuvakokonaisuus "64 päivää".

Mikä on seuraava näyttely?
Heinäkuussa tilan valtaa kuratoimani näyttely, jonka annista vastaa Huhtiniemessä 80-luvun lopulla syntyneiden nuorten miesten kaveriporukka, jonka kasvua ja omaehtoista luovaa tekemistä olen pari vuotta vanhempana mielenkiinnolla saanut vierestä seurata.


Galleria HOI SIE.
Koulukatu 27, sisäpihalla.
ma-ti suljettu, ke-su 12-16
https://www.facebook.com/GalleriaHOISIE

Kuvat: Galleria HOI SIE / Ville Silvennoinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti